Sadece bir kaç dakikalık çalışmayla, Reklamlarınızın performansını önemli ölçüde nasıl artırabilirsiniz?
top of page
ABG CREATIVE
Solutions

Sadece bir kaç dakikalık çalışmayla, Reklamlarınızın performansını önemli ölçüde nasıl artırabilirsiniz?


Sadece bir kaç dakikalık çalışmayla, Reklamlarınızın performansını önemli ölçüde nasıl artırabilirsiniz? Sosyal medya reklamları, instagram reklam verme, facebook reklam verme izmir

Tüm işletme sahipleri, işletmesine daha fazla müşteri çekmenin yollarını arar. Bunun için bir şekilde insanlara işletmenizi ve ne yaptığınızı duyurmanız gerekir. Bunun en hızlı yollarından birisi artık dijital reklamlar. 


Kendim için reklam verirken bazı hatalar yaptım ve aynı hatayı yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak istiyorum. 


Daha fazla müşterinin daha fazla insana ulaşmaktan geleceğine inanmak. Pazarlamaya ilk başladığımda insan trafiğinin her şey olduğunu sanıyordum. Bu, benim yaptığım gibi, zamanınızı ve tonlarca parayı boşa harcamanıza neden olacaktır. 


Dürüst olmak gerekirse bu hatayı nasıl yaptım bilmiyorum. Lisans eğitimim aslında bir ürünün ya da hizmetin her zaman bir kitlesi olduğunu, öncelikle hedef kitle belirlemem gerektiğini öğretmişti… 


Sanırım kolaya kaçmaya çalıştım…


Sosyal medya reklamları, işletme sahiplerinin az maliyetli, çok etkili reklam verebilme gücü tanır ve daha fazla potansiyel müşteriye ulaşırız. Ama kime hitap ettiğinizi bilmiyorsanız kaybedersiniz.


Merak etmeyin tek siz değilsiniz, ben de bu noktayı atlayıp, başka bir hata daha yaptım. Bu beni neredeyse iflas etmeye ve pes etmeye sürükledi. Bir çeşit “tüyo”, “sır”, ya da “hile” olduğuna inanıp, reklam panellerinde haftalarımı harcadım. Eğer siz de böyle olduğuna inanıyorsanız, biraz daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim.


Sorunlarımı çözmeye çalışırken, hedef kitlemi belirlemeden hareket ettiğim ve kolaya kaçmaya çalıştığım, bir çeşit kolay yol arayarak hata yaptığımı anladım ve hedef kitlemi belirmeye karar verdim.


O aradığım hile aslında hemen şuracıktaymış meğer, beynimin içinde… ama kullanmıyorum… Aldığım sonuçlar beni şaşkına uğrattı… Aynı hataları yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak istiyorum. Pazarlama zordur, öyleyse neden yanlış insanların peşine düşerek başlayasınız ki?


Vaktinizi ve paranızı “hile”lere harcamayın!


Para harcar, bir miktar işe yaradığını görürüz ve reklam bütçemi artırırsam daha fazla müşteri elde edebilirim diyerek kısır döngüye gireriz. Ama şunu düşünmenizi isterim, 


Ne kadar?


Ne kadar para harcamanız gerektiğinden bahsetmiyorum, bu konuya daha sonra detaylı değiniriz ama kısaca cevaplayayım: Bütçeniz kadar. 


Burada bahsettiğim şey, yatırımınız karşılığını ne kadar aldığınız. 


Dijital Pazarlama en kârlı yatırım aracıdır. 1 liraya yatırım karşılığında 10 lira alabilirsiniz.. 100 liralık reklamın karşılığında 1000 liralık hizmet yada ürün sattığınız bir müşteriniz olduysa hesap ortada, masraflarınızı çıkın ve kârınızı göz önüne alın.


Her yazımda tekrar ettiğim gibi: 


Dijital Pazarlama Ölçülebilir olmalıdır. 

Ölçülebilir olan, gelişir. 


Sonrasında ölçümleriniz sayesinde bunu geliştirdiniz ve 50 liraya 1000 liralık müşteri…


bunu yapabilmeniz için, daha fazla para harcamanıza, reklam panelinde saatlerinizi geçirmenize yada orda burda gördüğünüz “taktik”lere ihtiyacınız yok. 


Sürekli yeni başlıklar, metinler yada görseller denemenize de gerek yok.


Bir kerelik, birkaç dakikanızı ayırarak, reklamlarınızın verimini büyük oranda artıracaksınız.


Peki nasıl?


Hedef Kitlenizi belirleyerek. 


Örneğin bale ayakkabısı satıyorsunuz. İnovatif bir ayakkabı, cıvıl cıvıl simli renklere sahip ve kullananın performansını tam tamına %72 artırıyor. Bir sunumla satış yapmaya karar verdiniz ve bir sahne ayarladınız diyelim, 


Muhteşem ötesi bir sunum hazırladınız, harika metininiz, başlığınız ve imajlarınız var, kesin satış yapacağınıza eminsiniz… İnsanların önüne çıktınız ve başladınız ürününüzü anlatmaya, harika bir iş çıkardınız ve alkışlar kopmasını, insanların ürününüzü satın alabilmek için üzerinize atlamasını…


…ama beklenen şey olmadı, kimse alkışlamadı ya da ürününüzle ilgilenen kimse olmadı. 


Sonra ziyaretçilerinizin gözlerinin içine uzun uzun baktınız… Herkes size anlamsız ifadelerle bakıyor… 


100 lerce yağlı güreşçi. Onlara ne satmaya çalıştığınızı anlamlandırmaya çalışıyor…



Hedef Kitlenizi Belirleyelim


Hedef Kitle Nedir?


Hedef kitle, bir işletmenin hizmetinden/ürününden yararlanabileceği ve işletmenin ulaşmaya çalıştığı potansiyel müşterilerin bir kısmıdır.


Buradaki amaç, ideal müşteriniz olarak eğitim, hedefler, ilgi alanları ve sorunlara sahip bir grup insanı hedeflemektir.


Temel olarak, ürün yada hizmetinizi satın alacak insanları hedeflemek istiyorsunuz.


Ürününüzü / Hizmetinizi satın almak istemeyen veya satın alma imkanı olmayan kişileri hedeflerseniz, daha fazla trafik elde edebilirsiniz ancak bunun size pek bir faydası olmaz. Ziyaretçilerinizin neden sizden hiç birinin sizden alışveriş yapmadığını anlamaya çalışırken saçlarınızı yolarsınız.


Hedef kitle neden bu kadar önemli?

Geniş bir kitleyi hedeflemek zaman ve kaynak israfına neden olur. Hedef kitlenizi bulmak, dönüşüm sağlama olasılığı en yüksek olan kişilere odaklanmanıza olanak tanır.


Hedef kitlenizi nasıl tanımlarsınız?

Hedef kitlenizin kim olduğunu, hangi zorluklarla karşılaştıklarını, internette nerelerde takıldıklarını ve kime güvendiklerini düşünün. Pazar araştırması yapın ve mevcut müşterilerinizi tanıyın.


Bunları anladığınıza göre, şimdi sizin işinizi aşırı kolaylaştıracak, hedef kitlenizi çok iyi tanımanızı ve belirlemenizi sağlayacak kendinize sormanız gereken soruları sizinle paylaşıyorum. 


Demografik Bilgiler

  • Tipik müşteri kitlenizin yaş aralığı nedir?

  • Müşterilerinizin cinsiyet dağılımı nasıldır?

  • Eğitim seviyeleri ve/veya gelir aralıkları hakkında bilgiye sahip misiniz?

  • Müşterileriniz genellikle hangi mesleklerle veya sektörlerle ilişkilendirilebilir?

  • Nerede yaşıyorlar?


Psikografik İncelemeler

  • Hedef kitlenizin ana ilgi alanları veya hobileri nelerdir?

  • Satın alma kararlarını etkileyen yaşam tarzı faktörleri var mı? (örneğin, çevre dostu tercihler, lüks tercihler)

Müşteri Yolculuğu İncelemeleri

  • Müşterileriniz genellikle yeni ürünleri veya markaları nasıl keşfediyorlar? 

  • En çok hangi online platformları veya sosyal medya kanallarını kullanıyorlar?

  • Satın alma davranışlarında mevsimsel veya dönemsel desenler var mı?

  • Daha çok tek seferlik alışverişler mi yapıyorlar yoksa tekrarlayan alışverişler mi?

  • Müşterilerinizin takip ettiği veya güvendiği sektörünüz influencerları veya tanınmış kişileri var mı?

Geribildirim ve İncelemeler

  • Ürünlerinizle ilgili müşterilerden genellikle hangi geri bildirimleri veya yorumları alıyorsunuz?

  • Müşterilerinizin solder kolye tasarımlarınız hakkında ortak yanlış anlamaları veya soruları var mı?



Bu soruları birkaç dakikanızı ayırarak detaylı bir şekilde cevaplayarak, hedef kitlenizi tanımak adına çok büyük bir yol kateder, daha net sonuç alabileceğiniz reklamlar vermeyi başarız ve işletmenizi büyütürken, boşa para ve zaman harcamaktan kaçınabilirsiniz. 


Bunu yapmanın pek çok yolu var ve sizinki de dahil olmak üzere her işletme için yapılabilir.


Bunu sizin işletmeniz için nasıl yapılabileceğini öğrenmek için bizimle iletişime geçin:





bottom of page