Dijital pazarlamayı karlı hale getiren formül: Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)
top of page
ABG CREATIVE
Solutions

Dijital pazarlamayı karlı hale getiren formül: Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)


Dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO)
Dijital pazarlamayı karlı hale getiren formül: Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (CRO)

Size dijital pazarlamayı kat ve kat daha kârlı hale getirmenizi sağlayacak bir formülden bahsetmek istiyorum. İşin güzel yanı bir ürün yada hizmet satıyor olmanız bir şey değiştirmiyor, her türlü işletmenin yararlanabileceği bir formül.


Bu formülü öğrendiğim gün, dijital pazarlamanın karlılığını artırmanın, geliştirebilir olduğunu ve İnternet sitelerinin ya da instagram, facebook, google reklamlarında hedeflenen dönüşüme (satın alma, form doldurma, kayıt olma, arama vb.) ulaşmasının gizli formülünün bu olduğunu anladım. 


Dönüşüm Optimizasyonu (Conversion Rate Optimization).


Dönüşüm Optimizasyonu (CRO) ülkemizde pekte konuşulan bir şey değil. Açıkçası bunu paylaşmaktan çok çekindim, çünkü bu benim yaptığım işi rakiplerimden farklı kılacak, ve müşterilerimi çok memnun etmemi sağlayacak bir şey. Kavraması çok kolay, öğrendiğiniz zaman siz “evet, ne kadar da mantıklı” diyeceksiniz.


Dönüşüm optimizasyonunun ne olduğuna birazdan değineceğiz ama anlaşalım. Dijital pazarlamadaki önemini kavradığınızda üzülmek yok. Çünkü bu zamana kadar yaptığınız tüm yatırımlardan çok daha para kazanabileceğinizi, boşa zaman ve para harcadığınızı anlayacaksınız…


Hadi sizin işletmenizi kârlı hale getirelim.


Dönüşüm Optimizasyonu nedir?


Öncelikle müşterileri çeşitlerini anlayalım.


  • Müşteri adayı: Şirketinize ilgi gösteren ancak henüz ürün veya hizmetlerinizi satın almayan potansiyel müşterilerdir.

  • Potansiyel müşteri: Ürün veya hizmetinizle ilgilenen kişilerdir. Bu kişilerle iletişim kurularak satın alma sürecine yönlendirilirler. (Örneğin, ürün satanlar için sepete ya da favorilere eklemiş ama satın almamış, hizmet satanlar için e-posta adresi veya telefon numarası vermiş ve bilgi almak isteyen kişiler.)

  • Müşteri: Ürün veya hizmetlerinizi satın almış ve şirketinizle bir ticari ilişkisi olan kişilerdir.


 

Amacımız:

Müşteri adayını -> potansiyel müşteriye

Potansiyel müşteriyi -> Müşteriye 

Dönüştürmektir.


 

Dönüşüm Optimizasyonu, bir kullanıcının belirli bir istenilen eylemi gerçekleştirmesi durumudur. Bu eylem genellikle bir işletmenin hedeflediği sonuçtur. 


Örneğin, bir e-ticaret sitesi için dönüşüm, reklamı tıklayan bir kullanıcının bir ürün satın alması olabilir.


Bir çatı firması için dönüşüm, reklama ya da internet sitesine tıklayan bir kullanıcının iletişim menüsüne tıklaması ve bilgi talep etmesi şeklinde gerçekleşebilir.


Peki, Dönüşüm Optimizasyonu nasıl yapılır? 


Dönüşüm Optimizasyonunu iki başlık altında inceleyelim


İnternet Sitesinde Dönüşüm Optimizasyonu:

  • Analiz ve Takip: Mevcut durumu anlamak için web sitenizin analizini yapın ve dönüşümleri takip edin.

  • Kullanıcı Deneyimi İyileştirmeleri: İnternet sitenizin kullanıcı dostu ve kolay gezilebilir olduğundan emin olun. Ayrıca, hızlı yükleme süreleri ve duyarlı tasarım da önemlidir.

  • A/B Testleri: Farklı tasarım ve içerik varyasyonlarını test ederek hangi versiyonun daha iyi performans gösterdiğini belirleyin.

  • Çağrıya Dönüşüm Butonları: Net ve dikkat çekici çağrıya dönüşüm (CTA) butonları kullanarak kullanıcıları eyleme geçmeye teşvik edin.

  • SEO Optimizasyonu: Web sitenizin SEOsunu iyileştirerek daha fazla organik trafik çekin ve potansiyel müşterilerinizi arttırın.


Facebook, Instagram, Facebook, Google Reklamlarında Dönüşüm Oranı (CRO):

  • Hedef Kitle Belirleme: Sosyal medya reklamlarında doğru hedef kitleyi belirlemek çok önemlidir. Demografik özellikler, ilgi alanları, davranışsal özellikler gibi faktörlere odaklanarak reklamları doğru kişilere ulaştırın.

  • Görsel ve İçerik Kalitesi: Reklamlarınızda yüksek kaliteli görseller ve ilgi çekici içerikler kullanın. Kullanıcıların dikkatini çekecek ve onları harekete geçirecek özgün içerikler oluşturun.

  • Metin yazarlığı stratejisi: Reklam metinlerinin net, kısa ve etkileyici olmasını gerektirirken duygusal ve ikna edici unsurları da kullanarak dönüşümü teşvik etmeyi amaçlar. Aynı zamanda güvenilirlik ve itibarı vurgulayarak kullanıcıların güvenini kazanmalı, metinlerin netlik ve basitlikten ödün vermeden anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Dönüşüm Odaklı İçerikler: Reklamlarınızda net ve etkileyici bir çağrıya dönüşüm (CTA) kullanın. Kullanıcıları belirli bir eylemi gerçekleştirmeye teşvik eden net ve dikkat çekici mesajlar verin.

  • A/B Testleri: Farklı reklam formatlarını, görselleri, başlıkları, metinleri veya CTA'ları test ederek hangi versiyonun daha iyi performans gösterdiğini belirleyin. Bu sayede reklamlarınızın etkinliğini artırabilirsiniz.

  • Hedefli İzleme ve Analiz: Sosyal medya platformlarının reklam izleme ve analiz araçlarını kullanarak dönüşümleri takip edin. Hangi reklamların daha fazla dönüşüm getirdiğini analiz ederek stratejinizi optimize edin.



Dijital Pazarlama Ölçülebilir olmalıdır. 

Ölçülebilir olan, gelişir. 


Geri dönüş oranını (ROI) işletmenin dijital pazarlamasına ne kadar para harcadığı ile ne kadar kazandığı arasındaki ilişkiyi gösterir.

Dönüşüm optimizasyonu (CRO), reklamlarınızın yada internet sitesinin daha çok insanı etkilemesini ve daha çok kişinin ürünü yada hizmetinizi satın almasını sağlar. Özetle, dijital pazarlamanın karlılığını artırmak için dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) kullanabileceğiniz en kolay çözümdür.


Bunu yapmanın binbir türlü yolu var ve sizinki de dahil olmak üzere her işletme için yapılabilir. 


Ama zaten binbir tane işim var bir de bununla uğraşacak enerjim de zamanım da yok diyorsanız, ücretsiz bir görüşme ayarlayın ve sizin işletmenizi nasıl geliştirebileceğimize birlikte bakalım.



bottom of page