Mizah kullanımı pazarlamada etkili olabilir mi? Rezil duruma düşmekten korktuğu için çoğu işletme sahibi pazarlamasında mizah kullanmaktan kaçınır. Artık kormanıza ve çekinmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken bu yazıyı okumak. Başarılı bir reklamı birlikte analiz ederek yapmanız gereken ve kaçınmanız gereken şeyleri bu yazının sonunda öğrenmiş olacaksınız. Sonrasında pazarlamanızda mizah kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz. Farkettiyseniz reklamlarda eskisi kadar mizah içeriği pek yok, küçüklüğümü hatırlıyorum da Cem Yılmaz gibi insanların başrolünü aldığı reklamlar hep çok başarılı ve ilgi çekici olurdu. Marka bilinirliği reklamlarının pek favorim olmadığını, yazılarımı okuyorsanız farkındasınızdır. (Önemli olduğunu reddetmiyorum) Küçük işletmeler için tamamen para kaybından ibaret olduğunu düşünüyorum. Peki mizaha ne oldu?
Mizah işi yerini çoktan sosyal medyaya bıraktı...
İlginç stratejiler türedi ve kimisi başarılı olurken kimisi rezil duruma düşüyor. Alay ediyoruz ya da takdir ediyoruz.
Peki mizahı etkili kullanabilmek ve rezil olmak arasındaki fark neden kaynaklanır?
Mizahın Çekiciliği ve Riskleri:
Mizahın kullanıldığı başarılı bir reklam örneğini birlikte inceleyelim.
İngilizce bilenler için oldukça ilgi çekici ve eğlenceli bir reklam olduğunu söyleyebilirim. İlgiyi üstünde tutmayı ve mesajını karşıya geçirmeyi çok iyi başarmış. Ürün erkekler için üretilmiş bir duş jeli. Hedef kitlesi ise kadınlar. Erkeklerin yıkanırken kullandığı ürünleri pek umursamadıklarını ben biliyorum, siz biliyorsunuz… herkes biliyor… Bu yaygın bir bilgidir…Üstünde şampuan mı yazıyor? Tamam demek ki saçımı yıkayabilirim. Duş jeli mi ? tamam vücudumu yıkayabilirim. Bu reklamın stratejisi, kadınları hedef almak. Eşlerine ve erkek arkadaşlarına bunu satın almalarını ya da bunu kullanmasını istemelerini hedeflemek, ironik ama başarılı,ve bu satışa dönüştürecek bir yaklaşım.
Mizah pazarlamada etkili olabilir, ancak her zaman başarılı sonuçlar doğurmaz.
"Eğer bir erkek kadın kokulu vücut yıkama jeli kullanıyorsa..." güzel bir meydan okuma. Problem ironik bir şekilde tanımlanmış.
Rakiplerinden nasıl ayrıştığını, ilgi çekici bir yolla söyleyerek sonrasında bak ben “erkek gibi kokuyorum ve erkeğiniz böyle koklamalı” bir yaklaşımla sonuç satıyor. (Fark ettiyseniz şu baharat kokusu vs gibi bir şekilde ürünün özellikleri değil, bu duş jelini kullandığınız zaman çıkacak olan sonucu satıyorlar: “Erkek gibi kokmak!”)
Old Spice Reklamının Başarısının Anahtarı:
- Reklamda rol alan kişinin performansı: "Reklamdaki adamın rolünü sahiplenmesi ve özgüveni."Etkileyici bir fiziğe sahip olmayan ve özgüvensiz bir erkeğin rolü üstlendiğini düşünün. Söylenen sözlerle bir çelişki oluşur, meydan okumayı başaramaz ve ilgi çekiciliğini kaybeder, akıllarda soru işareti yaratır ve reklam başarısızlıkla sonuçlanırdı. Çelişki, ürün hakkında bir şüphe yaratır, komik duruma düşürür ve başarısız bir pazarlama örneği olurdu.
- Hızlı ve etkili geçişler: "30 saniyede gerçekleşen çeşitli sahneler."
"Banyo, tekne, biletler, istiridyeler, elmaslar ve at gibi unsurların sadece 30 saniyede yer alması."Bu reklamın ilgi çekiciliği, eğlendirici kurgusuyla desteklenmiş. 30 saniye içerisinde, ana kahramanı çok farklı senaryolarla, sürekli değişen sahnelerde ve beklenmedik geçişlerle dikkati sürekli üstünde tutmayı başarmış.
Bu iki başlık bizi bir sonraki başlığa getiriyor. - Mizahi reklamların genellikle ürün yerine sadece komikliğin hatırlanması riski.Çelişki oluşsa ve bu reklam ‘ilgiyi ve dikkati’ yeterince manipüle edemese, komik bir reklama dönüşür ve ürünü değil, rezalet ötesi komikliğini hatırlıyor olurdunuz.
Riskler
Başarı Şansının Düşük Olması:
- Bunu başarmak zor; çoğu şirket için mizahı doğru şekilde kullanmak neredeyse imkansız.Ve korkulan şey de bu, bunu başarmak neredeyse imkansız. İnsanların nasıl tepki vereceğini anlamalı ve mesajınızın karşıya doğru geçip geçmediğinden emin olmalısınız. Bu reklamın 14 sene öncesine ait olduğunu düşünürsek, ve bu günlerde bu reklamı tekrarlayacak olsak, cinsiyetçilik propagandasına maruz kalma ihtimali çok yüksek olur ve linç edilirdi.
Peki mizahı reklamlar yerine sosyal medyada kullanamaz mıyız? Artık günümüzün en değerli varlığı ‘ilgi ve dikkattir’. İlgiyi çekip, insanların dikkatini tutmayı başarabilirseniz, rakiplerinizden kolaylıkla sıyrılabilirsiniz. Eğlence içerikli videoların çokça izlenme ve ilgi çektiğini farkındasınızdır. Peki bunun amacı ne? İlgi çekici olabilmek ve dikkatleri üzerinize toplamak. Sonrasında bu topladığınız dikkati satış kanalına yönlendirebilmek.Tabii ki burda dikkat edilmesi gereken şey, komedi hesabına dönüşmemek. Emin olun satış odaklı bir işletmeyseniz, çok fazla “komik” olmanız kitlenizin size olan saygısını ve ciddiyeti kaybetmelerine sebep olacaktır.
Satış Odaklı Olmanın Önemi:
Mizah dikkat çekmenizde ve kitlenize ulaşmanızda önemli bir unsur olabilir, ancak satış stratejiniz dahilinde kullanması çok risklidir. Ne yaptığınız hakkında şüpheleriniz varsa, doğru seçenek, yapmamak olabilir.
Ürün satışı yapmak için öncelikle satışa odaklanmak gerekir, stratejinizi belirlemeli, ve buna uygun içerikler ve reklamlar üretmelisiniz. Mizahi unsurlar süreci gereksiz yere zorlaştırabilir ve markanızı büyük ölçüde zedeleyebilir.
Mizah kullanımı oldukça riskli bir araçtır. Özellikle günümüzde, hiç beklemediğiniz bir alandan gol yiyebilir ve linç edilebilirsiniz, bu da markanıza ve sonucunda satışlarınıza zarar verir.
Sosyal medyada ve reklamlarınızda mizahı bilinçli bir şekilde ilgi çekmek için kullanır ve satış stratejinize entegre edebilirseniz, diğer işletmelerin yapamadığını siz başarabilir ve rekabetten büyük ölçüde sıyrılabilirsiniz.
Bunu yapmanın pek çok yolu var ve sizinki de dahil olmak üzere her işletme için yapılabilir.
Bunu sizin işletmeniz için nasıl yapılabileceğini öğrenmek için bizimle iletişime geçin:
Comments