Tüm işletme sahipleri aynı fırsata sahipken %90’ı bu ‘ufacık’ hatayı yaparak binlerce lirasını çöpe atıyor.
İşletmeniz için sosyal medya kullanıyorsanız ve gücünü farkettiyseniz bu harika! Hatta gönderiyi öne çıkar butonunun yerini de buldunuz ve azıcık paralara çok fazla etkileşim kazandınız...
Bu süper değil mi?
D
E
Ğ
İ
L
Paranızı çöpe atıyorsunuz.
Güzel haber, bu yazıyı okuduktan sonra artık bu hatayı yapmayacaksınız.
Buna hata demek doğru olmaz,
Bu dolandırılmak...
Meta bunu bilinçli olarak yapıyor. Size sonuçlar vaat ederek, her şeyi çok kolay göstererek ve size sahte sonuçlar vererek. Sahte sonuç mu?
Evet, etkileşim sahte sonuçtur. Çok azı gerçekten işletmenizle ilgilenen insanlardır, geri kalanı gereksiz beğeni ve yorumdur.
Boost özelliği rezalet ötesidir çünkü, bir tren istasyonunda bağırmaya benzer.
Birilerinin sizin hizmetinizi satın alacağını umarsınız… Önünüzden geçen kimse sizinle ilgilenmez ve eli boş bir şekilde eve dönersiniz.
Gönderiyi öne çıkar özelliğini kullanıyor ve kötü sonuçlar mı alıyorsunuz? Kendinizi kötü hissetmenize ya da ‘herkes iyi sonuç alıyor ben niye alamıyorum’ demenize gerek yok.
Sorun sizde değil…
Boost özelliğini kullanıyor ve güzel sonuçlar mı alıyorsunuz?
Gerçek reklam panelini kullanarak harikalar yaratacaksınız…
Ama benim hiç bir fikrim yok dediğinizi duyar gibiyim. Korkmayın, çünkü çoğu işletme sahibi gibisiniz ve bu yazının sonunda ne yapmanız gerektiğini anlayacaksınız.
Size yapmanız gerekenleri Meta’nın reklam direktörünün (Ribiero) ağzından anlatacağım.
Basit tutun:
Facebook reklamlarına ilk başladığınızda, mevcut birçok seçenek karşısında bunalmış hissedebilirsiniz.
Örneğin, trafik, etkileşim, marka bilinirliği, video reklam, dönen reklam…
oluşturabilirsiniz.
Ribeiro, ilk başladığınızda çok karmaşık olmamanızı tavsiye ediyor.
Kendisi şöyle ifade ediyor:
"Yeni Facebook Reklamları kullanıcılarında gördüğüm zorluklardan biri, Reklam Yöneticimizde sahip olduğumuz sayısız özelliği görmeleri ve her şeyin nasıl çalıştığını tam olarak anlamadan, her şeyle oynamaya çalışmalarıdır.
Sonuç olarak ya yeterince hedeflenmedikleri için ya da yanlış yetenekleri kullandıkları için paralarını israf ediyorlar."
Başka bir deyişle, çok fazla şeyi çok hızlı yapmaya çalışmayın.
Hedef kitlenizi bilin:
Tam olarak tren istasyonu örneği.
Hedef kitlenin kalitesi büyüklükten daha önemlidir çünkü Facebook reklamlarında amaç etkileşim ve/veya dönüşümdür.
Hedef kitleniz olmayan kişilere geniş bir ağ sunmak, alaka düzeyi puanlarınızı düşürecek ve üzerinde çalışmanız için size kötü veriler verecektir.
İyi haber şu ki, Facebook'un hedefleme kapasitesi, demografik özellikler, ilgi alanları, konum ve hatta davranış dahil olmak üzere diğer tüm platformlardan daha sağlamdır.
Bu, reklamlarınızı kimlerin görmesini istediğiniz konusunda çok daha spesifik olabileceğiniz anlamına gelir.
Detaylı hedefleme:
Örneğin, "25-45 yaş arası, okumayı seven ve en sevdiği yazarı Suzanne Collins olan ve maddi geliri yüksek kadınları" hedefleyebildiğinizde "25-45 yaş arası kadınlar"la yetinmek zorunda değilsiniz.
Ayrıntılı hale getirerek, hedef pazarınız olmayan kullanıcıları hariç tutar, reklamları yalnızca onu en alakalı bulan ve dönüşüm olasılığı en yüksek olanlara gösterirsiniz.
Alaka puanı:
Facebook reklamlarını kullanırken başarı için alaka düzeyi kritik öneme sahiptir. Birisi reklamınızı görüntülediğinde veya tıkladığında (kullandığınız ayarlara bağlı olarak) para harcadığınızı unutmayın.
Ek olarak Facebook üç spesifik ölçü için teşhis sağlar:
Kalite sıralaması,
Etkileşim oranı sıralaması,
Dönüşüm oranı sıralaması.
Sonuçta, reklamınız ne kadar alakalı olursa Facebook onlara o kadar olumlu davranacaktır.
Hedef kitlenizle alakalı olmayan reklamlar hazırlıyorsanız, zamanınızı ve paranızı boşa harcıyorsunuz ve muhtemelen hiçbir reklamda başarı göremeyeceksiniz.
Facebook, reklam alaka düzeyini, reklam alaka düzeyi teşhisleri (eski adıyla reklam alaka düzeyi puanı) aracılığıyla belirler.
Reklamınızın alaka düzeyini belirlemek için kullanıcılardan gelen geri bildirimler (reklam gizleme veya olumsuz geri bildirimler gibi),
etkileşim (tıklamalar, beğenmeler veya paylaşımlar gibi) ve tahmin edilen olumlu işlemler (dönüşümler veya video görüntülemeler gibi) dahil olmak üzere çeşitli faktörler değerlendirilir.
Bunu yapmanın pek çok yolu var ve sizinki de dahil olmak üzere her işletme için yapılabilir.
Bunu sizin işletmeniz için nasıl yapılabileceğini öğrenmek için bizimle iletişime geçin
Yorumlar